1. Mitä ovat ladattavat AA- ja AAA-akut?
Nämä ns. akkupatterit, akkuparistot, NiMH-akut ovat päältäpäin samanlaisia kuin tavalliset kertakäyttöiset paristot. Akut voidaan ladata monta kertaa uudestaan, kun paristot ovat jätettä yhden käyttökerran jälkeen.
Huom! Nykyään on tarjolla myös AA- ja AAA-kokoisia 3,7 V Li-Ion (Litiumioni) -akkuja. Nämä akut eivät ole yhteensopivia NiMH-akkujen kanssa. Niitä ei pääsääntöisesti voi ladata samoilla latureilla eivätkä ne käy yleensä paristokäyttöisiin laitteisiin!
2. Milloin on järkevää hankkia paristot akkujen sijaan?
On käyttökohteita, joissa perinteinen, hyvälaatuinen alkaliparisto voi olla ihan hyvä vaihtoehto akulle. Tällaisia ovat mm. erittäin vähän virtaa kuluttavat laitteet kuten kellot, jotkin kaukosäätimet, lelut yms. Akkutekniikka on kuitenkin mennyt eteenpäin ja mm. aikaisemmin akkuja vaivannut varauksen itsepurkautuminen ei enää vaivaa näitä uuden sukupolven ns. LSD (Low Self Discharge) -akkuja, kuten Sanyo eneloop, GP Recyko, Tensai, Ansmann MaxE ja Yuasa eNiTIME. Voidaan siis sanoa, että LSD-akuissa yhdistyvät perinteisen NiMH-akun ja alkalipariston parhaat ominaisuudet.
3. Mihin käyttöön ladattavat AA- ja AAA-akut sopivat?
On hyvin harvoja paristolaitteita, jotka eivät toimi ladattavailla akuilla. Tällaisissa laitteissa on yleensä maininta asiasta. Ensisijaisesti uudelleenladattavat akut sopivat sellaisiin laitteisiin, jotka kuluttavat paljon virtaa ja paristoja jouduttaisiin uusimaan tiheään tahtiin. Tällaisia ovat mm. digikamerat, salamalaitteet, koirien tutkapannat / GPS-pannat, LED-valaisimet, peliohjaimet, tehokkaat lelut kuten radio-ohjattavat autot, soittimet kuten keyboardit, yms.
4. Laturi ei tunnista akkua (ei ala lataamaan) – Mitä voin tehdä?
Tarkista ensin, että akku on kunnolla paikallaan ja akun navat sekä lauturin latauskoskettimet ovat puhtaat ja ruosteettomat. Sanomattakin on selvää, että akun on oltava laturissa juuri oikein päin. Yleensä napaisuus on merkitty selvästi niin laturiin kuin akkuunkin.
Joskus akut purkautuvat niin tyhjiksi, että laturi ei tunnista niitä. Ongelma on lähinnä älykkäiden akkulaturien kanssa. Jos näin käy, kannattaa varovasti kokeilla ladata akkua joko “tyhmällä” akkulaturilla tai toisella (täydellä) akulla. Toisella akulla ladataan tyhjää akkua siten, että plusnavat kytketään esim. johdonpätkällä toisiinsa ja samoin miinusnavat toisiinsa. Huomaa tässä, että käytät lataamiseen samalla nimellisjännitteellä olevaa akkua/paristoa, jotta latausvirta ei kuumenna/räjäytä ladattavaa akkua. Jo 5- 15 sekunnin latausheräte saa usein tyhjään akkuun sen verran jännitettä, että älykäs laturi tunnistaa sen ja lähtee lataamaan.
5. Mitä teen vanhoille/huonokuntoisille akuille ja paristoille?
Älä heitä akkuja/paristoja sekajätteeseen! Vie akut aina paristokeräykseen. Keräyspisteitä löytyy kaupoista ja kierrätyspisteistä.
On kaikkien ihmisten etu, että ajattelemme ympäristöämme ja tulevia sukupolvia. Akkujen ja paristojen talteenotto ja kierrätys on tärkeää niiden sisältämien vaarallisten ja haitallisten aineiden vuoksi. Akut ja paristot sisältävät jopa useita kymmeniä prosentteja lyijyä, kadmiumia ja elohopeaa. Muita paristoissa käytettäviä haitallisia aineita ovat sinkki, kupari, mangaani, litium ja nikkeli.
Huom! Etenkin Li-Ion akkujen kanssa on oltava varovainen niiden sisältämän suuren energiamäärän ja litiumin syttymisherkkyyden vuoksi.
6. Mitä tarkoittaa LSD (Low self discharge)?
LSD tulee englanninkielen sanoista Low Self Discharge, eli “vähäinen itsepurkautuminen”. LSD-akut säilyttävät varauksensa huomattavasti paremmin (pitempään) kuin perinteiset “ei-LSD” akut. Tyypillisesti täyteen ladattu NiMH LSD-akku purkautuu vuodessa alle 25 %. Tämä tarkoittaa esim. 2000 mAh akun kohdalla sitä, että vuoden päästä täyteen latauksesta akussa on vielä yli 1500 mAh. Varauksen säilymiseen vaikuttaa esim. varastointilämpötila ja kosteus.
7. Mikä on akkujen muisti-ilmiö?
Muisti-ilmiöllä (memory efect) tarkoitetaan vanhoja NiCd-akkuja vaivannutta ominaisuutta, jossa akku ikäänkuin muistaa varaustason, johon se on purettu. Esim. 1000 mAh akku ladataan ensin täyteen ja sitten käytetään puolet varauksesta ja laitetaan jälleen lataukseen. Jos näin tehdään jatkuvasti, akku ei enää purkaudu 500 mAh jälkeen, vaan käyttäytyy kuin tyhjä akku. Eli lyhyesti sanottuna, muisti-ilmiö tarkoittaa akun kapasiteetin pienenemistä.
8. Vaivaako muisti-ilmiö nykyisiä NiMH-akkuja?
Uusissa, laadukkaissa NiMH-akuissa muisti-ilmiö on erittäin vähäinen. Monet valmistajat mainostavat, että heidän akuissaan ei ole lainkaan muisti-ilmiötä. Jotta akuista saataisiin jatkuvasti paras mahdollinen suorituskyky, on kuitenkin hyvä purkaa akut silloin tällöin (esim. joka 10 latauskerta) täysin tyhjäksi. Huom! NiMH-akkuja ei saa purkaa alle 0,9 voltin jännitteeseen. Siksi purkamiseen kannattaa käyttää purkavaa/elvyttävää laturia, kuten Maha Powerex MH-C9000, MH-C801D, MH-C808M, MH-C800S ja MH-C204W tai Technoline BC700. Nämä laturit on ohjelmoitu niin, että ne lopettavat purkamisen joko 0.9 V tai 1.0 V jännitteeseen.
9. Kuinka paljon varausta eneloopeissa on valmiiksi?
Eneloop-akut ladataan tehtaalla n. 75 % lataukseen. AA-eneloopeissa on valmiiksi n. 1400-1500 mAh ja AAA-eneloopeissa n. 600 mAh. Eneloop Pro akut ovat alemmassa varastolatauksessa. Eneloop Pro AA akuissa on valmiiksi n. 1000 mAh (40%).
10. Electrolux rikkaimurista on 18V litiumakku mennyt huonoksi – Voinko vaihtaa siihen uuden akun?
Electrolux-rikkaimuri 18V li-ion akulla sisältää 5 kpl 18650 akkukennoja tyypiltään Samsung INR18650-15L. Yhden akkukennon nimellisjännite on 3,6V. Kennot ovat sarjassa ja siitä saadaan akun kokonaisjännite 18V.
Vanhojen kuluneiden kennojen tilalle voidaan juottaa vähintään 15A purkuvirran 18650-akkukennot, joissa on akun napoihin hitsatut nikkeliliuskat eli juotoskorvakkeet. Juotoskorvakkeet -tuote löytyy tuotenumerolla 13990. Näitä tarvitset saman määrän kuin akkukennojakin eli 5 kpl. Imuriin riittää 15A purkuvirran kennot. Meiltä voit ostaa mitkä tahansa 18650-kennot ja tilata niihin erikseen hitsatut nikkeliliuskat napoihin. Tämän hetken riittoisimmat (suurimman kapasiteetin) vähintään 15A purkuvirran 18650-akkukennoja ovat Murata VTC6, Samsung INR18650-30Q sekä LG HG2, jotka kaikki ovat n. 3Ah kennoja. Näillä kennoilla saat siis akun, jossa on n. 2 kertaa niin pitkä toiminta-aika yhdellä latauksella kun verrataan alkuperäiseen 15L -kennoilla tehtyyn akkuun!
Huom! Joissain Electrolux-imurissa on 10,8V akku, jolloin kennoja tarvitaan vain 3 kpl. Lisäksi joissain vanhemmissa Electrolux-rikkaimureissa on 12 V NiMH-akku, jolloin oikea akku uudelleenkennotukseen on Eneloop AA NiMH 1900 mAh juotoskorvakkeilla 10 kpl!